* تهران باید قاطعانه به ترور حسن نصرالله پاسخ دهد
پايگاه خبري تحليلي «نيک رو»، سوال مبرمی که پس از ترور سید حسن نصرالله پرسیده میشود این است که دولت ایران به این کشتار که قربانیان آن چند تن از چهرههای ارشد مقاومت واز جمله عباس نیلفروشان جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لبنان بودند، چگونه پاسخ خواهد داد.
قبل از پرداختن به این پاسخ سخت، باید متذکر شد که بسیاری از تحلیلگران، از جمله من، بر این باوریم که هدف بعدی بنیامین نتانیاهو احتمالاً ایران و برنامه هستهای آن خواهد بود، چرا که این کشور از گروههای مقاومت در لبنان، عراق، یمن و سوریه حمایت میکند.
این حمایت منجر به متزلزل شدن امنیت و ثبات رژیم نسل کش اسرائیل و شکست تحقیرآمیز آن در غزه شد که نمایانگر آن از دست دادن گسترده پرسنل، روحیه و ناتوانی آن در رسیدن به اهدافش چون نابودی حماس و سایر گروه های مقاومت، پایان دادن به حکومت حماس در نوار غزه، آزاد کردن تمامی اسیران اسرائیلی و اخراج دو میلیون نفر از ساکنان آن به صحرای سینا بود.
ایران به وضوح موضوع اصلی سخنرانی نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل بود که پس از خروج اکثر هیئتهای دیپلماتیک در یک سالن تقریباً خالی ارائه شد. او طبق عادت دو نقشه از منطقه ترسیم کرد: یک نقشه سبز با برچسب "خوب" متشکل از کشورهای عربی در حال عادی سازی، و یک نقشه سیاه "شر" شامل کشورهای حامی مقاومت از جمله ایران به دلیل حمایت از "تروریسم" که متعهد به مجازات آن شد و هشدار داد که می تواند به هر جایی از آن که بخواهد ضربه بزند.
نتانیاهو با انتقال جنگ و ویران سازی از غزه به لبنان و تشدید حملات موشکی و بمباران این کشور، تلاش کرد ایران و حزب الله و حوزه مردمی آن را به وحشت انداخته و آنان را در مقابل دو انتخاب قرار دهد: یا تسلیم شوند، یا با یک جنگ ویرانگر و ترور بیشتر از رهبران روبرو شوند.
روز شنبه پاسخ روشن و قاطعانه ای به ترور شهید نصرالله و تهدید ضمنی رژیم صیهونیستی توسط آیت الله علی خامنه ای ارائه شد. ایشان گفتند این رژیم نمی تواند ضربه ساختاری حیاتی به حزب الله وارد کند بطوریکه همراه با دیگر نیروهای مقاومت سرنوشت منطقه را تعیین خواهد کرد. وی با تاکید بر اینکه همه نیروهای مقاومت در منطقه در کنار حزبالله ایستاده و از آن حمایت میکنند، از همه مسلمانان خواست تا با تمام توان در کنار مردم لبنان و حزبالله سرافراز بایستند و آنها را در مقابله با این نهاد شیطانی غاصب یاری رسانند.
اینها سخنان محکمی از سوی تصمیم گیرندگان ارشد ایران بود، اما برخی ممکن است استدلال کنند که در طول سالها، بسیاری از این گفته ها شنیدهاند که به عمل در نیامده است. بعنوان نمونه میتوان به شهادت رساندن اسماعیل هنیه، رهبر حماس در قلب تهران، جایی که او برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان رئیس جمهور جدید ایران به این کشور سفر کره بود، اشاره کرد.
پرهیز ایران از انتقام مستقیم کشتارهای دسته جمعی اسرائیل در غزه و لبنان به جایگاه، وجهه و اعتبار این کشور در افکار عمومی اسلامی لطمه زده است. ناکامی در واکنش قاطعانه برای انتقام از به شهادت رساندن نصرالله توسط رژیم صیهونیستی، جایگاه آن را به عنوان رهبر محور مقاومت تضعیف خواهد کرد. بین ترور هنیه و همکار ایدئولوژیک نصرالله و اکثر فرماندهان نظامی رده اول او تفاوت معناداری وجود دارد.
هیچ کس نمی خواهد ایران را درگیر جنگ با اسرائیل و آمریکا کند. اما آشکارا مشخص شده است که رژیم صیهونیستی از کوتاه آمدن ایران در انتقام مستقیم - چه برای حملات و ترورها در خاک خود یا در لبنان، یمن و عراق – با جسارت هرچه تمامتر کشتارها و قتل عام های بیشتری را در دستور کار خود قرار می دهد. این رویه ایران، می تواند رژیم اشغالگر را تشویق به انجام حملات هوایی در عمق ایران در آینده نماید.
سیاست خویشتن داری، صبر استراتژیک و حفظ آرامش در مواقع بحران ممکن است با کشورهایی که به قوانین درگیری، قوانین جنگ و ارزش های اخلاقی احترام می گذارند، کارساز باشد. اما زمانی که طرف روبرو یک رژیم اشغالگر، خونریز، تبهکار و غیرقابل پیش بینی میباشد، ادامه این سیاست نتیجه معکوس دارد.
بقلم عبدالباری عطوان
9 مهر 1403
30 سپتامبر 2024
برگردان و تنظیم سیدعلی اصغر شهدی
اشتراک گذاری: لینک کوتاه: https://www.nikru.ir/p/99202