پايگاه خبري تحليلي «نيک رو»، رهبرانقلاب یکشنبه 7 مرداد ماه 1403 طی حکمی، دکترمسعود پزشکیان، منتخب مردم در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم را براساس بند 9 اصل 110 قانون اساسی به عنوان نهمین رئیس جمهور تنفیذ کردند؛ و این به معنای آغاز رسمی فعالیت های دولت چهاردهم است. رهبر معظم انقلاب برطبق سنت معمول تنفیذ احکام پیشین رؤسای جمهور قبلی هفت توصیه به آقای پزشکیان و دولت چهاردهم و همه کارگزاران نظام اسلامی نمودند که قطعا این سفارشات و توصیه های باید به عنوان نقشه راه نصب العین مخاطبانش قرار گیرد تا با همدلی و وفاق ملی، مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم که از منظر مقام معظم رهبری از لحاظ زمانی در اولویت می باشد حل شود تا مردم و کشور از این تنگناها خلاصی و رهایی یابند.
لازم و ضروری می دانم بنابراهمیت وحساست، این هفت توصیه و سفارش های رهبری معظم انقلاب را که در حقیقت مطالبات مهم و کلیدی راهبردی ایشان از رییس جمهور و کابینه چهاردهم در طول 4سال آتی میباشد بازخوانی و یاد آور شوم:
1-استفاده از ظرفیت عظیم مردمی ( کسانی که صاحب فکرند، صاحب ابتکارند، صاحب تجربهاند، صاحب آراء جدیدند)؛ 2- کار جهادی و رویکرد جهادی در کارها در چارچوب های قانونی و اداری(کار جهادی یعنی چه؟ یعنی خستگیناپذیری، بیمزد و بیمنت کار کردن، هدف را انجام وظیفه انسانی و خدایی قرار دادن و پیش رفتن؛ این کار جهادی است)؛ 3- رویکرد تعاملی ارکان کشور با یکدیگر(مجلس باید به دولت کمک کند؛ دولت باید روی حساسیتهای مجلس حساب کند؛ قوه قضاییه در هر نقطهای که مورد نیاز است باید حضور فعال داشته باشد؛ نیروهای مسلح در هر جایی که دولت نیاز دارد و مردم نیاز دارند، طبق وظایفشان حضور داشته باشند؛ همه بایستی نقشآفرینی کنند)[1]؛ 4- توجه ویژه به مسئله اقتصاد و برجسته کردن موضوع اقتصاد(همه می دانند که بنده نسبت به مسائل فرهنگی خیلی حساسم؛ مسائل فرهنگی و مسائل اجتماعی مسائل بسیار مهمی است، شاید بیش از همهچیز اهمیت دارد؛ لکن امروز از لحاظ زمانی، اولویت با مسائل اقتصادی است. یک تحرک اقتصادی حسابشده قوی پیگیر مورد نیاز است)[2]؛ 5-پرهیز از دوقطبی سازی[3](مخاطب این [توصیه] آحاد مردم اند، فعالان سیاسی و اجتماعیاند. خب انتخابات طبعاً چالشبرانگیز است دیگر؛ افرادی در انتخابات، در دو طرف قضیه قرار می گیرند، چالش هایی به وجود میآید؛ نباید به وسوسههای دوقطبیسازی اعتنا کرد و ترتیب اثر داد؛ این توصیه مؤکد بنده است. نباید احساساتی که افراد را در دوره انتخابات وادار به مجادله با یکدیگر می کرد ادامه پیدا کند؛ نگذارید ادامه پیدا کند)؛ 6- تکیه بر توان داخلی و متوقف نکردن کارها به موضوعات خارجی(ما می توانیم» یک شعار همیشگی است؛ واقعش هم همین است. این حرف البته به معنای این نیست که ما از توان های خارجی استفاده نکنیم؛ هیچ عاقلی این حرف را نمی زند. خب باید از همه امکانات استفاده کرد؛ امکانات داخلی، خارجی، دوستان. منتها توان داخلی را ندیده نباید گرفت؛ هیچ مسئله داخلی را متوقف و آویزان به یک موضوع خارجی نباید کرد)[4]؛ 7- برخورد فعال با تحولات جهانی(در مقابل امواج و حوادث جهانی و به خصوص منطقهای، برخورد کشور، برخورد فعال باشد، برخورد اثرگذار باشد، نه برخورد منفعل. مسائل گوناگونی چه از لحاظ سیاسی، چه از لحاظ علمی، چه ازلحاظ پیشرفت ها و ابتکارات فوقالعاده و عجیب علمی- فرض کنید مثل هوش مصنوعی -در دنیا اتفاق میافتد؛ با این، فعال برخورد کنید، منفعل برخورد نکنید؛ اثرگذار برخورد کنید. غفلت و تغافل از آن چه در دنیا پیش میآید، در منطقه پیش میآید، جایز نیست).
اکنون که دکتر پزشکان برمسند، ریاست و مسوولیت خطیرقوه مجریه نشسته است بخوبی سنگینی آن را بر دوش خود احساس می کند و نیک می داند با انبوه مشکلات اقتصادی و اجتماعی مردم و کشور مواجه است و باید ازآن ها گره گشایی کند و به دنبال برقراری عدالت، رفع تبعیض، پایان دادن به رانت خواری ها، انحصارطلبیها، باندبازی ها و غوغا سالاری ها باشد و از سوی دیگر باید فکر اساسی در جهت حل معضل بیکاری، اشتغالزایی، کارآفرینی، تقویت ارزش پول ملی، رفع رکود از تولید، تأمین مسکن مناسب و ارزان قیمت، تسهیل امر ازدواج جوانان، مهار تورم افسار گسیخته خانه خراب کن ویرانگر و سایر معضلات کوچک و بزرگی که مردم را رنج می دهد و زندگی آنان را تا آستانه فروپاشی کشانده و می کشاند؛ نماید و این امور قطعا با برنامه ریزی های کوتاه مدت و میان مدت و بلند مدت و با کابینه ای متخصص، متعهد، امین، صادق، تلاشگر، با ایمان و کارآمد دلسوز جهادی که مردمی باشند و مانند آنان زندگی کرده باشند قابل تحقق است. جناب پزشکان! این گوی و این میدان و این شما که امروز شجاعانه وارد میدان شده اید تا با تعامل، وحدت و فاق ملی، دردها و آلام مردم و کشور را درمان کنید و با تصمیم گیری های عقلانی و منطقی و با داشتن اختیارات قانونی و با عبور از سد ها و موانع، مردم و کشور را از بحران ها و چالش ها با موفقیت عبور دهید. مسلما اگر رییس جمهور محترم جایگاه خود را رفیع ببیند می تواند با کابینه خود برای برونرفت کشور از بنبستهای پیشرو موفق عمل نماید و پاسخگوی بخشی از مطالبات و انتظارات رهبری ومردم باشد.
در هر صورت برای موفقیت رییس جمهور نهم که مأموریت دشواری را در این شرایط پیچیده برعهده گرفته است باید دعا کرد و نیز همه از مردم گرفته تا سایر قوا باید در کنار ایشان با تعامل و وفاق ملی بمانیم و سنگ تمام گذاریم تا بتواندبی قانونی ها،بیتدبیریها، مشکلات اقتصادی و رفاهی و بهداشتی- درمانی، عملکردهای تأسفبار، نابرابریها، تبعیضهای انکارناپذیر قدرت، ثروت و منزلت در کشور را سر و سامان دهد.
فردا ( سه شنبه 9 مرداد ) مراسم تحلیف در مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد و رییس جمهور نهم طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: در مجلس شورای اسلامی در جلسهای که با حضور رئیس قوه قضاییه و اعضای شورای نگهبان تشکیل میشود، سوگند یاد میکند مبنی براینکه همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که بهعهده گرفته است، بهکار گیرد و خود را وقف خدمت به مردم و اعتلای کشور، ترویج دین واخلاق، پشتیبانی ازحق و گسترش عدالت سازد و از هرگونه خودکامگی بپرهیزد و از آزادی و حرمت اشخاص وحقوقی که قانون اساسی برای ملت شناختهاست، حمایت کند و همچنین در حراست از مرزها و استقلال سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور از هیچ اقدامی دریغ نورزد و با استعانت ازخداوند و پیروی ازپیامبراسلام و ائمه اطهارعلیهم السّلام، قدرتی را که ملت به عنوان امانتی مقدس به وی سپردهاست، همچون امینی پارسا و فداکار نگاهدار باشد و آن را به منتخب ملت، پس از خود بسپارد. و در پایان این سوگند نامه به عنوان میثاق ملی و قانونی و به عنوان سند ملی توسط رییس جمهور محترم امضا می شود.
لازم به ذکر است رییس جمهور از همان روز و تاریخ، مکلّف است حدّاکثر ظرف دو هفته کابینه خودش را به مجلس معرّفی کند. پس قانون مشخّص کرده که حدّاکثر دو هفته زمان دارند؛ یعنی اگر رییس جمهور آمادگی داشته باشد که همان روز تحلیف هم همزمان کابینه را معرّفی کند، از جهت قانونی میتواند، ولی نهایتاً باید بیش ازپانزده روز زمان نبرد. طبیعتاً این بستگی به آمادگی ایشان دارد که تا چه زمانی بتواند وزرای پیشنهادی را معرّفی کند.
رئیسمجلس شورای اسلامی امیدوار است که با گفتوگویی که بین دولت و مجلس برقرار خواهد شد، ما بتوانند براساس شاخصهای بیان شده از سوی رهبرمعظم انقلاب به گونهای با دولت پیش بروند که همه وزرای دولت از مجلس رأی اعتماد بگیرند تا بدون تأخیر، همه وزارتخانهها همپای هم، کارشان را شروع کنند.
امیدواریم با انتخاب وزرای شایسته از سوی جناب پزشکیان، شاهد همکاری خوب مجلس و دولت در جهت حل مشکلات اقتصادی و رفاهی مردم در همه امور باشیم تا کشور از بحران ها و چالش های داخلی و بین المللی با موفقیت و سربلندی خارج شود و شور و نشاط به جامعه بازگردد. باورکنیم که مردم ما شایسته بهترین ها هستند و رییس جمهور فرهیخته نیز خود بر این نکته واقف هستند و به مأموریت خویش در این موضوع اشراف و آگاهی دارند و با علم به آن چه در این یادداشت بیان شد پای به این میدان خدمت گذاشته اند. باز تأکید می شود جناب رییس جمهور این گوی و این میدان بسم ا...
پینوشت:
[1] - توصیه ای که البته رهبر انقلاب در دیدار هفته گذشته خود(یکشنبه 31 تیر ماه 1403) با نمایندگان مجلس دوازدهم به طور مفصل به آن پرداختند، مطالبه ای که به نظر می رسد اولین آزمون آن را باید در معرفی وزرا و بررسی صلاحیت های گزینه های پیشنهادی آقای پزشکیان برای کابینه چهاردهم شاهد باشیم.
[2] - از نگاه کارشناسان و صاحب نظران که در یادداشت هایشان آمده است؛ مهم ترین و اصلی ترین مسئله ای که رهبر انقلاب برای دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم به عنوان کار ویژه مجلس و دولت به صراحت تعیین کرده و نسبت به سایر مسائل فرهنگی و اجتماعی اولویت می دهند، مسئله اقتصاد و حرکت به سمت کارآمدی اقتصادی است. رویکردی که دولت و مجلس بایست عملکرد خود را نسبت به آن تنظیم کنند و نسبت به آن پاسخگو باشند.
[3] - از نگاه تحلیل گران که تحلیل کرده اند مطالبه ای که با توجه به شرایط انتخاباتی و پساانتخاباتی و بالاخص ویژگی های مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم و رقبای انتخاباتی همچون دولت سایه و برخی شیطنت ها در دو جریان سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا، تبدیل به یکی از دغدغه های جدی رهبر انقلاب شده است. و به درستی از نگاه آنان؛ مسئله ای که اگر به آن توجه جدی نشود می تواند دولت چهاردهم را به حاشیه براند، از کارهای اصلی و اولویت دار باز دارد و امید مردم را ناامید کند و دشمن شادکن باشد.
[4] - این موضوع در چندسال گذشته دغدغه جدی رهبری بوده اما متاسفانه تا کنون هیچ دولتی این دغدغه را جدی تلقی ننموده و در این زمینه هم توفیق کمی حاصل شده استو البته با توجه به دغدغه رهبری هم باید مراقب بود در این خصوص دچار افراط و تفریط نشویم.
دکتر اسدالله افشار