خطیبزاده: سند ایران و چین تعهدآور نیست/استقبال از آمادگی عربستان برای گفتوگو / رفع تحریم، تنها گام احیای برجام است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: آنچه بین ایران و چین امضا شده حاوی هیچ قرارداد، عدد و رقم و اعطای حق انحصاری و تعهد مشخصی برای دو طرف نیست.به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «نیک رو» به نقل از مهر، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه عصر امروز (دوشنبه) در نشست خبری اظهار کرد: آنچه بین ایران و چین امضا شده حاوی هیچ قرارداد، عدد و رقم و اعطای حق انحصاری و تعهد مشخصی برای دو طرف نیست.
خطیبزاده گفت: برخی نگرانیها و شایعاتی مطرح شد که برخی نیروهای نظامی خارجی در ایران مستقر خواهند شد که کاملاً مردود است.
وی ادامه داد: سندهای همکاری در گذشته هم وجود داشته و مربوط به یک کشور یا دو کشور نیست. متاسفانه برخی بزرگنمایی ها در این خصوص صورت میگیرد. این سند چارچوب همکاریهای ایران و چین را در ۲۵ اسفند سال آینده مشخص میکند اما به معنای یک قرارداد نیست. هر قراردادی از این چهارچوب و تفاهمنامه بیرون بیاید، مدت زمان آن تعیین خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: همکاری میان ایران و کشورهایی مانند هندوستان و روسیه نیز وجود دارد و ما امسال دهمین سال قرارداد مشترک میان ایران و روسیه را داریم.
خطیبزاده با بیان اینکه هیچ طرح گام به گامی مطرح نبوده و ایران نیز چنین طرحی را نپذیرفته است، گفت: آن چیزی که میتواند به برجام کمک کند این است که تمامی تحریمهایی که در زمان ترامپ وضع شده برداشته و همه تحریمهایی که با عنوان های مختلف در این مدت اعمال شده رفع و راستیآزمایی گردد. در کمیسیون مشترک روز جمعه موضع ایران در این خصوص کاملاً تبیین شد.
وی با بیان اینکه اگر ایالات متحد مسیر غلط گذشته را اصلاح کند استقبال میکنیم، گفت: فردا گفتگوهای میان ایران و طرف های باقی مانده در برجام صورت خواهد گرفت و هیچ گونه مذاکره مستقیم و غیر مستقیم با آمریکا نخواهیم داشت.
سخنگوی وزارت امورخارجه تاکید کرد: آنچه میان ایران و چین امضاء شده معاهده و قرارداد نیست و هیچ سند حقوقی و تعهد آوری هم وجود ندارد. وزارت امور خارجه مسئول اجرای این توافقنامه نیست بلکه هماهنگ کننده است.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره اینکه اقدامات ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی در چه مرحلهای از لغو تحریمها توسط آمریکا صورت میگیرد و نقش مجلس در فرآیند راستی آزمایی تحریمها چیست؟ بیان کرد: آنچه فردا اتفاق میافتد هیچ فرقی با کمیسیونهای مشترکی که تا الان بوده ندارد. فردا کمیسیون ادواری بین ایران و ۱+۴ است. قرار بود در اسفند برگزار شود که تاریخ نهایی نشده بود. قرار شد در اوایل فروردین به صورت آنلاین برگزار شود اما چون گفتوگوها ناقص بود، برگزاری جلسه بعدی به صورت حضوری مقرر شد.
وی ادامه داد: دستور کار جلسه فردا رفع تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران و چگونگی اجرای تعهدات مقابل است. این موضوع جلسه اخیر کمیسیون مشترک بوده است. بحثهای جدی مطرح شده است و فردا معلوم میشود ۱+۴ میتواند منافع ما را تامین کند یا خیر.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سند برنامه همکاری جامع ایران و چین تاکید کرد: این سند قرارداد نیست، حضور نیروهای خارجی در ایران از اساس مردود است چون مخالف قانون اساسی ایران است. این موضوع مطرح نیست و بیشتر نگرانی آفرینی است.
خطیب زاده درباره اینکه آیا امکان امضای این سند با کشورهای دیگر وجود دارد؟ گفت: هم امکانش وجود دارد و هم قبلاً بوده است. با روسیه هم سندی داشتهایم که باید آن را تجدید کنیم.
وی درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال درباره حصول دو توافق در وین، گفت: اینکه ۱+۴ در کجا و چگونه با آمریکا صحبت میکند به خود ۱+۴ مربوط است. فردا براساس دستورکار کمیسیون درباره مسیر رفع تحریمها گفتوگو میکنیم. ۱+۴ از ما خواسته چگونگی توقف اقدامات جبرانی را عنوان کنیم.
وی گفت: مسیر روشن است، تحریمهای آمریکا تماماً باید برداشته و راستی آزمایی شود. ما فقط یک گام داریم. آن یک گام هم شامل برداشته شدن همه تحریمهای آمریکاست و در مقابل آن ایران آمادگی دارد اقدامات جبرانی خود را متوقف کند و به عقب برگرداند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر نخست وزیر کره جنوبی به تهران در روز های آینده گفت: درخواستی بوده و ما از این سفر استقبال کردیم. مسائل تعیین جزییات فنی سفر در حال اتمام است و به محض نهایی شدن آن را اعلام میکنیم. انتظار داریم نخست وزیر کره با خودش راهحلهایی که برای آزادسازی منابع مسدود شده ایران در کره است را بیاورد. این موضوع روابط دوجانبه را شدیداً تحت تاثیر خود قرار داده است. این سفر ضمن اینکه میتواند در ارتقای روابط کمک کند اما نخست وزیر کره باید با دست پر و راهحلهای اجرایی و عملیاتی وارد ایران شود.
خطیبزاده درباره اعلام رسانههای کرهای مبنی بر آزادی نفتکش گفت: موضوع کشتی کرهای یک موضوع کاملاً متفاوت از روابط دوجانبه است. دولت کره درخواستهای جدی از ما داشته و کاپیتان هم سوء سابقه نداشته و ما پیشنهادهای خود را به مقام قضایی ارائه کردیم و مقام قضایی به محض اینکه به نتیجه برسد سخنگوی قوه اعلام خواهد کرد. وزارت خارجه توصیههای خود را به قوه قضاییه اعلام کرده است.
وی درباره اظهارات وزیر خارجه عربستان و اینکه عربستان باید در مذاکرات ایران و ۱+۴ حضور داشته باشد، نیز گفت: متاسف هستیم که همچنان شجاعت گفتوگوهای خارج از قدرتهای فرامنطقهای در ریاض شکل نگرفته است. همچنان نگاه ریاض به پایتختهای دیگر خارج از منطقه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: موضع عربستان در قبال برجام شناخته شده است چراکه زمان مذاکرات اقدامات مخربی انجام داد. برجام گفتوگو و مهر و موم شد و بر روی طاقچه گذاشته شد. توصیه میکنیم عربستان به گفتوگوهای منطقهای بازگردد زیرا آغوش منطقه به سوی عربستان باز است.
ظریف درباره پخش سریال گاندو و اینکه آیا فشاری از سوی وزارت خارجه و ظریف برای جلوگیری از پخش این سریال صورت گرفته است؟ گفت: با نردبان دروغ نمیشود به بام حقیقت رسید. مادامی که این سریال پلیسی و تخیلی حساب میشد اصحاب هنر و رسانه باید اظهارنظر میکردند ولی از سازندگان این سریال اصرار زیادی دارند که اینها مبتنی بر سند است و آن را به عنوان مستند معرفی میکنند.
وی ادامه داد: اگر این سند است و سندی دارند حتماً به مراجع ارجاع دهند که معرفی کنند وگرنه دون شأن نظام جمهوری اسلامی است که براساس سفارش پروژهای برای تخریب یکی از ارکان حاکمیت جمهوری اسلامی ایران، یک سریال ساخته شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: پروژههای سفارشی و محفلی نمیتواند ارزش دیپلماتهای ایرانی را کم کند. بنابر شواهد و سکوت صدا و سیما میتوان تصور کرد که دوستان در صدا و سیما این سریال را دون شأن خود میدانستند و اینکه سریال متوقف شد جای سؤال دارد. آنهایی که پول ساخت آن را داشتند و چندین قسمت آن را پخش کردند قطعاً میتوانند آن را ادامه داده و پخش کنند.
خطیبزاده تاکید کرد: هیچ فشاری از دولت و وزارت خارجه نبوده است جز تک و توک اظهارنظراتی که مثل امروز بیان شد.
وی درباره مطالب مطرح شده در خصوص فروش املاک سفارت ایران در ترکیه گفت: ایران در بسیاری از کشورها دارای ملکها و زمینهایی است و طبق قانون وزارت خارجه مستقلاً نمیتواند تصمیمی درباره این املاک بگیرد چون ملی هستند و هیأت دولت باید راسأ تصمیم بگیرد که کدام فروخته و کدام حفظ شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه مبنی بر اینکه ایران نباید مرتکب هرگونه نقض تعهدات شود، گفت: انتظار ما از فرانسه حرکت در مسیر سازنده و بازگشت به اجرای تعهداتشان است.
خطیبزاده با بیان اینکه اروپا در کنار آمریکا در اجرای تعهدات خود کوتاهی کرده است، گفت: توصیه ما به طرفهای اروپایی همانگونه که آقای ظریف در تماس با وزیر امور خارجه فرانسه مطرح کرده این بوده که راه آسانتر را پیش بگیرند. پاسخ ایران به اقدامات آنها روشن خواهد بود.
وی درباره نشست فردای کمیسیون مشترک برجام در وین نیز بیان کرد: نه به وعدهها نه به پالس مثبت و منفی روی کار آمدن بایدن اهمیت ندادیم. آنچه برای ما مهم اهمیت دارد عمل و اقدام آمریکاست. اینکه دستور کار جلسه کمیسیون مشترک به نتیجه میرسد یا نه به این برمیگردد که اروپا و ۱+۴ بتوانند تعهدات آمریکا را به آن متذکر شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برجام زنده است به خاطر اینکه ایران بسیار صبورانه و مسئولانه رفتار کرده و هزینههای حفظ برجام تا به امروز بر دوش ایران بوده است. این پنجره تا ابد باز نیست و فردا هم بسته نخواهد شد. آنچه در سفر گروسی به تهران توافق کردیم یک توافق سه ماهه بود که یک ماه از آن گذشته و دو ماه مانده است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره ارسال واکسن اسپوتنیک به کشورمان گفت: وزارت خارجه در بحبوحه فراگیری کرونا نامهای به مقامات عالی نظام و وزارت بهداشت نوشت و موضوعات درباره واکسن را پیشبینی کرد و گفت در طول این مدت همه اقدامات خود را برای رفع موانع در این خصوص انجام داده است.
خطیبزاده گفت: هرگاه چیزی را از وزارت امور خارجه خواستند به جدیت دنبال شده است از جمله در مورد واکسن اسپوتنیک که آقای ظریف در سفر به مسکو درخواست را مطرح کردند.
وی ادامه داد: مقداری از واکسن که با طرف روس صحبت کردیم وارد شده و توافق برای تولید مشترک را نیز انجام دادیم و به این هم متوقف نبوده و ما با طرفهای هندی و کوبایی توافقاتی داشتیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: کواکس در چند روز آینده تعدادی واکسن را ارسال میکند. فکر میکنم واردات واکسن تسریع هم خواهد شد و اگر هند واکسن خود را بفرستد، به چند میلیون دوز واردات خواهیم رسید و البته طبق گفته وزارت بهداشت مسیر تولید واکسن در مسیر خود دنبال میشود.
خطیبزاده درباره نقش مجلس شورای اسلامی درباره نظارت بر توافق نامه با چین گفت: مجلس شورای اسلامی اساسا بر همه چیز می تواند نظارت کند، مجلس همه توافقات حکومتی را می تواند نظارت کند اما اینکه بخواهد همه قراردادهایی که در ذیل این قرارداد منعقد میشود را تصویب کند، امکانپذیر نیست زیرا صدها توافق میان شرکتهای خصوصی ایران و چین بسته میشود که نیاز به طی مسیر مجلس نیست.
وی درباره آخرین وضعیت دارایی های ایران در کره جنوبی گفت: وند کار از سوی کره به کندی انجام می پذیرد. درباره کشتی کره ای نیز این کشتی در حال طی روند حقوقی خود است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: اینکه دولت عربستان به این نتیجه برسد که آمادگی دارد برای گفتوگوهای درون منطقهای، ما استقبال میکنیم ولی اینکه الان پیامی رد و بدل شده است، چنین نیست. از طریق کویت و بقیه پیامهایی داده شده و پیامهایی را دادیم.
خطیبزاده درباره سفر منطقهای ظریف به آسیای مرکزی اظهار داشت: هفته پیش ظریف به تاجیکستان رفت و چهار کشور دیگر که حوزه مشترکات فرهنگی و دینی و ... ما هستند در این هفته انجام میشود. با همه کشورها موضوعات جدی دوجانبه داریم. در چارچوب ۱+۵ یا ۲+۵ هم آمادگی همکاری داریم. اگر کرونا نبود شاید این سفر باید زودتر انجام شود.
سخنگوی وزارت خارجه در افزایش فروش نفت از سوی ایران گفت: نفت یکی از مهمترین حوزههای راستی آزمایی ما در خصوص رفع تحریمهاست. برای بازپس گیری سهم خود از بازار نفت البته منتظر رفع تحریمها نبودیم. آمارهای رسمی و غیررسمی حاکی از آن است تلاشگران صنعت نفت بتوانند صادرات را انجام دهند.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: راستی آزمایی حوزه نفت یکی از سادهترین حوزههاست چون ما مشتریهای دائمی در این حوزه داریم.
وی درباره تحولات موزامبیک، گفت: ریشه تروریسم و افراطی گری در همه جای دنیا مشترک است و پاسخ مشترک میطلبد. آمادگی داریم تجربیات خود را برای چگونگی مبارزه با این پدیده شوم در اختیار دولت موزامبیک قرار دهیم.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در دوران اوباما برخی تحریمها برداشته نشده بود ولی بر روی کاغذ برخی تحریمها را دولت اوباما اجرایی نمیکرد. امروز آنچه میگوییم این است که باید برگردیم به ژانویه ۲۰۱۵ و تحریمهایی که آمریکا اضافه کرده است و برچسبهای آنها را عوض کرده و همه این تحریمها باید برداشته شوند.
وی گفت: گفتگوهای اخیر فنی است. ما به ۱+۴ گفتیم باید همه تحریمها برداشته شود و آنها جزییات خواستند و ما جزییات را در اختیار آنها قرار دادیم.
خطیبزاده گفت: ما به سیاست داخلی آمریکا کاری نداریم زیرا ما فقط یک ایالات متحده بیشتر نمیشناسیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اخبار منتشر شده مبنی بر آزادسازی برخی منابع مالی ایران در خارج در آستانه نشست وین گفت: این اخبار در راستای انحراف از دستورکار جلسه است. ما اقدامات جزیی را نمیپذیریم. دستور کار مذاکرات فردا، رفع جامع تحریمهای آمریکاست. اگر بتوانیم با این توافق با ۱+۴ برسیم و آنها بتوانند تعهد آمریکا را تضمین کنند، مسیر باز میشود.

خبرهای مرتبط
- جلیلی: آمریکا با بازگشت بدون هزینه به برجام 1500 تحریم را روی میز ایران میگذارد
- روایت الهام امینزاده از برجام در تلویزیون/ فریدون تماس گرفت و گفت به شما چه ربطی دارد!
- خطیب زاده: وزیر خارجه جمهوری آذربایجان چهارشنبه در تهران/ مصوبه هستهای مجلس تبدیل به قانون شود، اجرایش میکنیم
- ظریف از ملاقاتهای خود با بایدن گفت؛ لغو همه تحریمها با سه فرمان اجرایی
- مشروح جلسات رسيدگي به پرونده موسسه مالي و اعتباري ثامن الحجج| چطور پاي هنرمندان و سلريتي ها به آن باز شد+ تصوير و جزئيات كامل پرونده
- آخرین اخبار
- پربازدیدترینها
- واکنش سخنگوی وزارت خارجه در مورد اتفاق روز گذشته نطنز: تمام سانتریفیوژها از نوع IR۱ بودند که با سانتریفیوژهای جدید جایگزین میشود
- رییسی: اگر محدودیت ها به خوبی اعمال و رعایت نشود باید منتظر مرگ های چهار رقمی باشیم
- انقلابی بودن چیست؟ رییس جمهور انقلابی کیست؟
- کاروان لجستیک ارتش آمریکا در صلاح الدین عراق هدف قرار گرفت
- ظریف به مجلس میرود/ مذاکرات وین و تفاهم نامه ایران و چین محور جلسه
- صندوق بینالمللی پول: هنوز در حال بررسی درخواست وام ۵ میلیارد دلاری ایران هستیم
- ذوالنور: پذیرش FATF شرایط راسختتر میکند/ «حق تحفظ» یک موضوع فریبنده است
- سردار اشتری: عوامل حمله به پاسگاه کورین زاهدان دستگیر شدند
- ماجرای انفجار در سالن سانتریفیوژ نطنز+فیلم
- دومین اطلاعیه قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا در سال ۱۴۰۰ صادر شد
- انفجار یک خودرو در تل آویو
- سهم هر قوه در تحقق شعار سال
- حاج سعید قاسمی: یک سال است به بهانه کرونا فقط از استان ولنجک به استان سعدآباد رفتند و بالعکس!+فیلم
- تصمیمات نادرست تصمیم سازان و رفتارهای اشتباه مردم موجب به وجود آمدن فاجعه پیک چهارم در کشور شد+فیلم
- رئیس قوه قضاییه: توجه نکردن به نظرات تخصصی متخصصان پزشکی در مقابله با کرونا خسارات زیادی دارد+فیلم
- زشت و زیبای دومین روز محدودیتهای کرونایی پایتخت+فیلم
- بهشت گمشده حسن رعیت و ماجرای باغ وحش خصوصیاش چیست؟+فیلم
- انتقاد معاون اول رئیس جمهور از پیروی کره جنوبی در مورد تحریم های غیر قانونی آمریکا علیه ایران+فیلم
- تشریح زمانبندی ثبتنام در انتخابات ریاست جمهوری+فیلم
- کسب 3 سهمیه دیگه المپیک در پیکارهای کشتی آزاد قزاقستان+فیلم
- ایران بر خسارات تأخیر در پرداخت پول های بلوکه شده در کره جنوبی پافشاری میکند
- دکتر زالی: آلودگی کرونایی تهران فراتر از قرمز است/ نرخ شاخصها رشد شتابان و فزایندهای دارد
- وزرای کشور و امورخارجه مداخله انتخاباتی سفیر فرانسه در ایران را فورا پیگری کنند
- صالحی در واکنش به حادثه نطنز: حق ایران برای اقدام علیه عاملان تروریسم هسته ای محفوظ است
- موافقت رئیس دستگاه قضا با پیشنهاد رئیس بیمارستان فوق تخصصی عدل مبنیبر راهاندازی صندوق مهر در بیمارستان برای کاهش هزینههای مراجعه کنندگان
- موافقت رئیس دستگاه قضا با پیشنهاد رئیس بیمارستان فوق تخصصی عدل مبنیبر راهاندازی صندوق مهر در بیمارستان برای کاهش هزینههای مراجعه کنندگان
- انفجار در منطقه «نتانیا»؛ اعزام پلیس رژیم صهیونیستی به محل حادثه+فیلم
- اطلاعات شخصی مربوط به یک میلیون و ۳۰۰ هزار کاربر کلابهاوس از طریق یک انجمن هکری در فضای مجازی منتشر شد
- مرکز پژوهشهای مجلس: راستیآزمایی واقعی رفع تحریمها ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد
- قیمت خودرو بر اساس نرخ تورم بخشی قطعات اصلی تعیین میشود
- فوت ۲۵۸ بیمار کووید۱۹ در شبانه روز گذشته/ شناسایی ۲۱۰۶۳ بیمار جدید+فیلم
- کهکشانی ها فاتح ال کلاسیکو شدند
- دستگاههای دولتی از زمینهای خود دل میکنند!؟
- عرف: ثبتنام داوطلبان ریاستجمهوری حضوری است/ رعایت حداکثری پروتکلها در وزارتکشور
- آقای رئیسجمهور! چرا آدرس غلط میدهید؟! آیا شما مقصر بروز پیک چهارم کرونا نیستید؟!
- نخستین جلسه رسیدگی به پرونده حسن رعیت به ریاست قاضی بابایی برگزار شد
- سخنگوی شورای نگهبان: طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری مغایر قانون شناخته شد
- نخستوزیر کره جنوبی وارد تهران شد
- جدول زمانبندی انتخابات ریاست جمهوری اعلام شد
- شرکت بهمن فروش فوری خودروی دیگنیتی را آغاز می کند