قصه خاتمی به سر رسید
مهدی شیرزاد، عضو سابق شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان گفت: به ضرس قاطع میتوان گفت این تشکلزایی، نه پشتوانه تئوریک دارد، نه منشأ تحلیلی و نه بر مبنای پروژه سیاسی خاصی شکل گرفته است! شکلگیری شورای هماهنگی یا نهاد اجماعساز در چنین بستری است.به گزارش نیک رو، شرق گفتوگویی با مهدی شیرزاد، عضو سابق شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان انجام داده است که مهمترین بخشهای آن در ادامه آمده است.
زمزمه پایان رئیس دولت اصلاحات
- تمام سامان جریان سیاسی اصلاحات، بر مدار خاتمی است و به محض اینکه این نقطه کانونی قادر به ایفای نقش نباشد، این سامان سیاسی از هم خواهد پاشید. این، بزرگترین تهدید جریان اصلاحات است! معنای این سخن، عبور از خاتمی نیست! از نظر بنده، عبور از خاتمی در شرایط سیاسی و اجتماعی امروز ایران، نه ممکن است و نه مطلوب! سخن این است که باید به فکر بازتولید سرمایه اجتماعی خاتمی بود؛ باید سرمایه شخصی او را به سرمایهای نهادی تبدیل کرد. هرچه پیشتر میرویم، کمتر میتوانیم به دلیل شرایط سنی و جسمی آقای خاتمی از ایشان انتظار کنشگری داشته باشیم.
- اگر نیروهای حزبی اصلاحطلب امکان ورود به قدرت را مییافتند، احتمالا برخی از آنها در مناصب حکومتی مشغول به کار میشدند و جا باز میشد که نیروهای تازهنفستر و جوانتر در سلسلهمراتب حزبی رشد کنند و کرسیهای حزبی را اشغال کنند؛ ولی وقتی ژنرالهای حزبی، صندلی دیگری غیر از صندلی حزبشان برای نشستن ندارند و بازنشستگی هم در قاموسشان نیست، جایی برای سربازان و دیگران نخواهد بود! نتیجه این میشود که آنانی که یک لنگه پا ایستادهاند، برای اینکه عنوانی پیدا کنند و بر صندلی بنشینند، به صرافت میافتادند که تشکل جدیدی تأسیس کنند و پس از مدتی نیز به عضویت شورای هماهنگی اصلاحطلبان درمیآیند. این است که دو، سه حزب جوانان و چند حزب زنان سر برمیآورد. از دل سازمان مجاهدین انقلاب و جبهه مشارکت و... چند حزب و تشکل زاده میشود که حامیپروری و مجیزگویی و آویزان این و آن بودن، باب میشود.
عدهای فقط وقتی هستند که نفر اول باشند!
برخی افراد توهم «خود ژنرالپنداری» و سندرم «شهوت بر صدر نشینی» دارند. عدهای فقط وقتی هستند که نفر اول باشند! کار تیمی و سخنگویی و هماهنگی و تسهیلگری و... معنایی ندارد! فقط مدیریت است و ریاست! همین است که در سنوات گذشته، ریاست شورای هماهنگی اصلاحطلبان، هر سه ماه یک بار، چرخشی بوده است. چون همه خود را رئیس میدانند. فلان عضو حزب A، اگر قرار بر ماندن در حزبش بود، در بهترین حالت، عضو شورای مرکزی میماند؛ اما انشعاب میکند و میشود رئیس شورای مرکزی یا دبیرکل حزب تازهتأسیس خود و بعد هم از همان موضع، او یا نمایندهاش، عضوی از نهاد هماهنگکننده اصلاحطلبان میشود. کار تیمی فقط با افرادی معنا مییابد که دربست و صددرصد او را قبول دارند. حاضر نیست با کسی کار کند که 60 درصد یا 80 درصد با او اشتراک نظر دارد.
تشکلزاییهایی که پشتوانه تئوریک ندارد/ جمع پدرخواندههای اصلاحات در نهاد اجماعساز
به ضرس قاطع میتوان گفت این تشکلزایی، نه پشتوانه تئوریک دارد، نه منشأ تحلیلی و نه بر مبنای پروژه سیاسی خاصی شکل گرفته است! شکلگیری شورای هماهنگی یا نهاد اجماعساز در چنین بستری است. اگر امکانی وجود داشت و خاتمی میتوانست همزمان از چند لیست انتخاباتی حمایت کند، قطعا ما با دو یا سه مجموعه از احزاب اصلاحطلب مواجه میشدیم! آنها چارهای ندارند و مجبورند که در قالب یک نهاد اجماعساز کنار هم بنشینند! چون خاتمی، تنها از یک لیست میتواند حمایت کند!
نهاد اجماعسازی شکل گرفته که میانگین سنی اعضای آن، بالای 60 سال است و از حدود 45 عضو آن، فقط دو نفر بهعنوان نیروی جوان(!) امکان حضور یافتهاند! این در حالی است که در شورای عالی، حداقل هفت نفر از اعضای حقیقی زیر 45 سال بودند. متأسفانه از این نظر، ما در نهاد اجماعساز پسرفت کردهایم و به عقب بازگشتهایم! نتیجه این ترکیب، این است که عملا این عده، مطالبات و دغدغهها، ارزشها و نگرشها و سبکهای زندگی متولدین دهههای 80 و 90 را نمیفهمند و زبان مشترکی برای گفتوگو و مفاهمه با کسر قابل توجهی از جمعیت ندارند. دیگر چه برسد به اینکه بخواهند آنها را نمایندگی کنند و برایشان نماینده تعیین کنند!
مهمترین ویژگی مثبت نهاد اجماعسازی که اخیرا تشکیل شد، همین است که تقریبا اشخاص ذینفوذ جریان اصلاحات به عضویت آن درآمدند. پدرخواندههای اصلاحات، امروز در موضع پاسخگوییاند و مجبورند مسئولیت تصمیماتشان را بپذیرند.
روایت جالب اولین حضور در جلسه شعسا
تقریبا تا نیمساعت پس از اولین جلسهای که در شورای عالی، حضور پیدا کردم، در شوک بودم! درست مثل کسی که در تصادفی شوکه شده است. پیش خودم درگیر این مسئله ذهنی بودم که «من، بیش از 20 سال پوسترچسبان جریان اصلاحات بودم. چگونه است که بسیاری از افرادی که پشت این میز نشستهاند و اینجوری از موضع رهبری جهان اسلام (!) داد سخن میدهند را ندیدهام و نمیشناسم؟!».
عملا تصمیم نهایی اصلاحطلبان، در شورای عالی گرفته نمیشد. عموما گعدهها و حلقههایی بودند که مؤثرتر بودند؛ بدون اینکه در موقعیت پاسخگویی باشند. یعنی در اینجا نیز انطباقی بین ساختار حقوقی و ساختار حقیقی قدرت نبود. یکی از مهمترین دلخوریها و گلایههای دکتر عارف که حتی در استعفای او از شورای عالی نیز مؤثر بود، همین مسئله بود.

خبرهای مرتبط
- کلیات لایحه بودجه 1400 در مجلس رد شد/لایحه به پاستور برگشت
- پیش بینی وزیر از بازار سرمایه/ برنامه وزارت اقتصاد برای جذابتر شدن بورس
- مناظره عضو شورای شهر و معاون قالیباف درباره بدهی های جنجالی شهرداری سابق
- گفت و گويي عجيب با آيت الله شاهرودي/ حرف هايي كه نبايد قبل از مرگ نشر داده مي شد
- مشروح جلسات رسيدگي به پرونده موسسه مالي و اعتباري ثامن الحجج| چطور پاي هنرمندان و سلريتي ها به آن باز شد+ تصوير و جزئيات كامل پرونده
- آخرین اخبار
- پربازدیدترینها
- واشنگتن: آماده دیدار با ایران برای مذاکره درباره بازگشت دوجانبه به برجام هستیم
- ممنوعیت و محدودیت های سفرهای نوروزی در دوران کرونا+فیلم
- بازار داغ واکسن تقلبی کرونا در ناصرخسرو/ با ۸۰ میلیون تومان واکسینه شوید!+فیلم
- معاونکل وزیر بهداشت: برنامه ریزی جدی برای مسافرت نکنید+فیلم
- سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا: نگین خودرو 56 هزار خودرو قاچاق کرد+فیلم
- درآمدهای چند صد میلیونی اینفلوئنسرها و مالیاتی که داده نمی شد+فیلم
- فروردین ماه آغاز واکسیناسیون سالمندان+فیلم
- سند تحول قوه مجريه!
- جزئیات حمله تروریستی به نیروهای مهندسی سپاه
- روحانی خطاب به مکرون: برجام قابل مذاکره مجدد نیست و تنها راه حفظ و احیا آن لغو تحریمهای آمریکا است
- قالیباف: مردم را به سیاه و سفید و خاکستری تقسیم نکنیم
- بیانیه نمایندگان مجلس دربارهFATF/ پذیرش آن تکمیلکننده پازل تحریمی آمریکاست
- نان قیمت آزاد با آرد یارانهای+فیلم
- علل رسوب برخی کالاها در بنادر+فیلم
- رحمانی فضلی، فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا: وضعیت خوزستان از امروز "ویژه" اعلام شد+فیلم
- گریه سرباز آمریکایی مستقر در پایگاه الاسد قبل از حمله موشکی ایران+فیلم کامل برنامه "60 دقیقه" سی بی اس درباره حمله موشکی ایران
- رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا: تردد در شهرهای قرمز و نارنجی ممنوع است، می توانند از کمربندهای شهری استفاده کنند+فیلم
- خودروهایی که قاچاق وارد کشور می شوند و پلاک می گیرند+فیلم
- آخرین اظهارنظر محمود فکری، پس از جدایی از استقلال+فیلم
- گروهک تروریستی جیشالظلم به خودروی سپاه در شهرستان سراوان حمله مسلحانه کرد
- سخنگوی ستاد انتخابات کشور: تجمع انتخاباتی ممنوع است/ کاندیداها از فضای مجازی استفاده کنند
- سازمان «گزارشگران بدون مرز» از ولیعهد سعودی شکایت کرد
- روحانی در ستاد اقتصادی دولت: کولبری و سوختبری در شأن و منزلت مردم ایران و کشور نیست
- طراح تحریمهای هوشمند علیه ایران هم به تیم بایدن اضافه شد
- احیای کارخانه پارس لامع با ۲۰۰ کارگر؛ گام دیگر دستگاه قضا در رونق تولید
- معرفی کتاب؛ سه یادداشت در باب اعتیاد پژوهی
- کتاب جدید آی دل احمد با ترجمه آزاده اعرابی منتشر شد
- رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی؛ تصویب 500 میلیارد تومان برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار
- جان باختن ۸۶ بیمار کووید۱۹/ شناسایی ۸۴۹۵ بیمار جدید+فیلم
- ناظمی اردکانی: ساختار بودجه قادر به محرومیت زدایی در کشور نیست
- روسیه: برای رفع تنش ها در برنامه هسته ای ایران تلاش می کنیم
- محمود فكری از استقلال جدا شد
- طرح روسیه برای پاسخگو کردن توییتر و غولهای فناوری
- فریب افکار عمومی به سبک وزارت ورزش و فدراسیون جودو در ماجرای تعلیق/ تناقضگویی بهجای صداقت
- جزئیات ساخت ۶ واکسن کرونا در بنیاد برکت
- برای آمریکا راهی جز بازگشت به برجام باقی نمانده است/ تکذیب سفر لاریجانی به چین در روزهای آتی
- محسن هاشمی: من و جهانگیری از کاندیداهای اصلی کارگزاران هستیم /نظرات نسبت به ظریف مثبتتر است
- پذیرش الزامات FATF آب باریکه دور زدن تحریمها را قطع میکند
- آغاز عملیات احداث ۱۸۰۰ واحد مسکونی برکت در قم توسط ستاد اجرایی فرمان امام
- سریال "پایتخت۶" به زودی پخش میشود